Wanneer komen binnendeuren aan bod bij verbouwen
Koen Dries
Koen Dries
1 april 2016
Wanneer begin je best rekening te houden met binnendeuren als je gaat (ver)bouwen?

Het antwoord: zo snel mogelijk! Het belang van binnendeuren wordt onderschat en ze worden hierdoor vaak op de lange baan geschoven. In hedendaagse woningen opteert men vaak voor “onzichtbare binnendeuren”, wat de nodige planning en opvolging vereist. Jezelf tijdig informeren is dus de sleutel om frustraties te vermijden. Binnendeuren kunnen uw interieur namelijk maken of kraken, ze zijn niet alleen een functioneel element, maar ze beslagen ook een aardig oppervlak van de muren. Deuren bepalen voor een groot deel je interieur en ze creëren afhankelijk van het gekozen systeem een goede of slechte afsluiting naar akoestiek, warmte en tocht.

Help jezelf al een eind op weg door de juiste vragen te stellen
  • Praktisch in gebruik en een goede afsluiting? => draaideuren
  • Louter een optische afsluiting? => schuifdeuren
  • Met een zichtbare omlijsting of onzichtbare omlijsting?
  • Één of beide draairichtingen te openen?
  • Glazen deuren of volle deurpanelen?
  • Hoge of lage deuren?
  • Met of zonder sloten?
  • Met of zonder “comfortsluitende” scharnieren?
  • Een volledig afgewerkte en onderhoudsvriendelijke binnendeur of omslachtige en kwetsbare schildersdeuren?

Bovenstaande vragen hebben allen invloed op de bouwkundige en functionele vereisten voor uw ideale deuroplossing. Een doordraaiende binnendeur zal bijvoorbeeld veel functioneler in gebruik zijn dan een schuifdeur, zeker met kinderen in huis. Daarnaast bieden draaideuren een verhoogde akoestische en thermische afscherming omdat ze veel beter afsluiten dan schuifdeuren.

Binnendeuren met of zonder omlijsting?

De keuze voor binnendeuren met of zonder een omlijsting zal een belangrijke invloed hebben op de bouwkundige voorzieningen en de werfopvolging.

Kies je voor een binnendeur met een onzichtbare omlijsting, dan dient er al vanaf de ruwbouw een inbouwsysteem voorzien te worden. De deuromlijstingen voor onzichtbare binnendeuren worden in de ruwbouw, voor de pleisterwerken geplaatst zodat ze netjes ingebouwd kunnen worden. Anyway kiest als fabrikant resoluut voor een centrale montagepositie t.o.v. de muurdikte zodat de omlijsting stabiel en stevig verankerd zit. Het uitzicht is dan ook langs weerszijden van de deur identiek wat optische rust garandeert. Deze centrale opstelling voorkomt scheuren en barsten, iets wat door fabrikanten met gelijkliggende deuren nooit gegarandeerd zal worden!

Een goede voorbereiding en werfopvolging zijn bij deze systemen onmisbaar.

Het populairste deurenprincipe is bij Anyway Doors de aluminium blokomlijsting, waarmee minimalistische blokdeuren op maat gemaakt worden die ook een omlijsting loos effect creëren. Dit concept is budgetvriendelijk en de ganse deuropening (binnenzijde/dagkant) dient door de bezetter volledig afgewerkt te worden. Het eindresultaat is strak, eenvoudig en tijdloos. Ook voor de populaire plafondhoge binnendeuren is dit de ideale oplossing.

Hoge of lage binnendeuren?

De laatste jaren is de trend naar hoge binnendeuren en plafondhoge binnendeuren duidelijk merkbaar. Als je hoge deuren wenst, dan zal dit meestal ook al in de ruwbouw voorzien dienen te worden. Anyway Doors vernieuwde haar volledige deurblad samenstelling als antwoord op de groeiende hoogte bij moderne binnendeuren.

Bij hoge deuren is het allerbelangrijkste namelijk om voor een vlak en uiterst stabiel deurblad te kiezen, dat zich niet zal “zetten” op termijn. Bij houtgebaseerde producten is kromtrekken geen onbekend gegeven, vandaar dat wij onze deurbladen uitsluitend vervaardigen met stabiele materialen zoals geanodiseerd aluminium en Resopal Massiv (volkern). Alles wordt sowieso volledig op maat gemaakt, zowel qua samenstelling als naar maatvoering toe, wat de nodige personalisatie creëert. De maximale hoogte voor een deurpaneel is 3050 mm.

Nog hogere deuren kunnen gemaakt worden met een identiek vast paneel of een contrasterend glazen bovenpaneel. Als normale deurhoogte promoten wij de Europese standaard die 2150mm (ruwbouwopening) adviseert, maar zoals gezegd is alles maatwerk dus lager is geen issue.

Binnendeuren met of zonder een slot?

Bijna alle conventionele deuren zijn voorzien van een slot. In de praktijk zullen de meeste sloten nagenoeg nooit gebruikt worden. Wij adviseren daarom in residentiële omgevingen sloten op o.a. toiletten, badkamers en kelders, vanwege privacy of veiligheid (kelders = kinderen). Neem elke binnendeur goed onder de loep en bekijk of een slot functionele meerwaarde zal bieden. Als je thuis een kantoor of praktijk zal onderbrengen, dan dienen hiervoor ook even de mogelijke sloten bekeken te worden. Naast kindvriendelijke privacysloten biedt Anyway ook een eenvoudig sleutelslot of een volwaardige cilinderslot, al of niet voorzien van een meerpunt sluiting aan op haar binnendeuren.

Volkern binnendeuren of glazen deuren?

Kies je voor volkern binnendeuren die de ruimtes netjes gaan afzonderen van elkaar of kies je voor glazen deuren die transparantie en lichtinval zullen creëren tussen de ruimtes van je woning.  Glazen deuren komen vaak aan bod in een hedendaags interieur, want naast een mooie eyecatcher leveren ze extra transparantie en lichtinval. Je mooie inkomhal, design keuken of imposante trap mag gezien worden, dan biedt Anyway Doors een mooie thermische en akoestische barrière, terwijl je een optimale transparantie tussen de ruimten behoudt. De glazen deuren op maat kunnen met helder, gezuurd of gezandstraald glas uitgerust worden.  Met gezuurd of gezandstraald glas behoudt je een optische afscherming, maar er blijft toch mooi 80% lichtinval tussen de ruimtes.

Schuifdeuren worden vaak verkeerd ingeschat qua gebruiksgemak

Schuifdeuren zijn hip en trendy en worden graag door architecten ingetekend, maar dit betekend niet dat ze het gebruikscomfort zullen garanderen van binnendeuren. Ze zijn ideaal als optisch scherm tussen 2 ruimten, of als kastafsluiting. Ze bieden nooit het gebruikscomfort en afsluiting die normale binnendeuren kunnen creëren. De akoestische en thermische isolatie van een normale binnendeur zal vele malen hoger zijn dan een schuifdeur die van de nodige kieren voorzien is. Schuifdeuren zijn een creatieve oplossing als scheidingswand tussen een woonkamer en bureau, woonkamer en keuken of aan een dressing.

We raden ze af aan plaatsen met een hoge passage zoals tussen de hal en woonkamer of tussen je keuken en berging. De beoogde functie, locatie en opstelling zijn bepalend voor de materiaalkeuze en het schuifdeur type. Een draaideur is qua gebruikscomfort veel aangenamer dan een schuifdeur. Denk hierbij aan het handenvrij openen van een Anyway deur. In het geval van een schuifdeur zal je deze met de handen vol, zeer creatief moeten openen aangezien het een ongebruikelijke zijwaartse manipulatie vraagt. Kinderen laten schuifdeuren meestal geopend als ze erdoor lopen, wat tot frustratie en warmteverlies zal leiden...

Anyway nieuws via uw mailbox
ontvangen? Schrijf u dan in voor
onze nieuwsbrief!
voorgevel anyway doors wit

Anyway Doors — innovatieve binnendeuren sinds 1995

Als u vragen heeft hopen we deze reeds beantwoord te hebben bij onze veelgestelde vragen. Als uw vraag er niet tussen staat kunt u persoonlijk contact met ons opnemen.

crossmenu